Programma Circulaire Openbare Ruimte Congres

De eerste sessies zijn bekend en de aankomende week zullen we het programma verder aanvullen en de tijden bekend maken. Houd deze pagina dus goed in de gaten. 

Filter op categorie

Filter op zaal

Tijd
Titel
Sprekers
Zaal

Zoals een goed festival betaamt, is er een heleboel te beleven en voor elk wat wils. Heb je even tijd tussen de sessies door? Kom dan nagenieten, napraten of ontspannen in de lounge. De lounge is de hele dag open en voorzien van goede catering. Gun jezelf de ruimte om hier nieuwe contacten op te doen én je netwerk uit te breiden; ga in gesprek met de andere deelnemers en onze partners.

10:00 - 10:45
Igno Notermans

Transitiedoen! In de keynote zoomt Igno Notermans in sneltreinvaart eerst uit en dan weer in op de transitieopgave waar we middenin staan vanuit een systeem- en gedragslens. Voor velen is de circulaire economie niet nieuw, er zijn duidelijke beleidsdoelstellingen en de opdracht lijkt duidelijk. Maar de praktijk is weerbarstig, de voortgang loopt stroef, het duurt lang om tot echte doorbraken te komen. Hoe laten we de oude normen van de lineaire economie lose terwijl de nieuwe circulaire oplossingen nog niet zijn uitgekristalliseerd? Aan de hand van voorbeelden uit zowel Amsterdam als Rotterdam deelt Igno de kern van transitiedoen: vanuit een lerende houding uitproberen en leren.

Tijdens deze praktische en interactieve sessie laten we zien hoe de gemeente Tilburg in samenwerking met Vebego, een tool ontwikkelt om de circulariteit van het groenbeheer te meten. De Circulariteits Index Openbare Ruimte (CIOR) van Tilburg, samen met de groenaannemers, meet en verbetert de circulariteit in het dagelijks beheer van de openbare ruimte. Deze index is gebaseerd op drie pijlers: circulaire inkoop (machines, gereedschap, materialen, werkkleding), circulair beheer (energie, water) en circulair verwerken (groen, grondstoffen, materialen, materieel, rest- en veegvuil). Naast de uitleg van de tool, gaan we met elkaar in gesprek over uitdagingen en kansen van circulariteit, en zijn we benieuwd hoe binnen jouw gemeente circulariteit terugkomt.  

We experimenteerden bij het klimaatplein in Horst aan de Maas volop met circulair gebruik van grondstoffen, energieneutraliteit, klimaatbestendigheid, het versterken van biodiversiteit, het verbeteren van licht- en luchtkwaliteit en het stimuleren van gezonde mobiliteit. Dat is gelukt! 

We hebben meerdere aanbieders van technieken, die als concurrent met elkaar op markt opereren, samengebracht en hen gezamenlijk laten onderzoeken hoe dit klimaatplein zo goed mogelijk te realiseren was. Een vernieuwend samenspel. 
 

Vanuit dat vernieuwende samenspel (met de gemeente, aannemer, leveranciers en Kragten) kijken we, een aantal jaar na realisatie van het plein, nog altijd samen naar wat het klimaatplein ons brengt en heeft gebracht. Om de effecten goed te kunnen monitoren hebben we het klimaatplein vol gelegd met sensoren: zodat we kunnen meten, wat draagt het nu daadwerkelijk bij aan onze klimaatambities? Dat delen we graag.   

Hoe maak je circulaire én sociale ambities waar in de praktijk? In deze sessie duiken we in het inspirerende voorbeeld van NDW21 in Nijmegen: een stadsbuurt waar duurzaam wonen, werken en ontmoeten samenkomen. Geen theorie, maar een kijkje achter de schermen van ontwerp tot uitvoering. Ontdek hoe een slimme aanbestedingsaanpak, bouwteamvorming en échte samenwerking tussen partners ruimte creëren voor circulaire oplossingen in de openbare ruimte. Laat je prikkelen om het zelf ook gewoon (samen) te doen.

Een duurzaam ontwerp is waardevol, maar een circulair ontwerp gaat nog een stap verder. Maar waar begin je? Hoe inspireer en overtuig je andere de openbare ruimte duurzamer in te richten, op basis van jouw ontwerp? Hoe zet je stappen naar een circulaire inrichting? En welke duurzaamheidsstrategieën helpen Streetlife om circulair straatmeubilair werkelijkheid te maken 

In deze sessie laat Streetlife zien hoe milieu impactrapportage jouw circulaire visie, als ontwerper, kan helpen en ondersteunen. Het inzichtelijk maken wat voor impact de keuze heeft op het verduurzamen van het ontwerp. 

Deze productinformatie ondersteunt ontwerpers bij het maken van bewuste keuzes. 

De praktijkervaringen van Streetlife laten zien dat milieuvriendelijk, duurzaamheid en esthetiek hand-in-hand kunnen gaan - mits je kennis met betrekking tot de impact van materialen vroegtijdig in het inrichtingsproces meeneemt. 

Toe aan een lekkere lunch? Kom naar de lounge en tussen 11:45 en 13:15uur staat de lunch voor je klaar! Geniet naast de lekkere catering ook van de nodige ontspanning, de goede gesprek en/of struin over de circulaire straat vol met innovaties! 

Volledig circulair in 2050? Wat betekent dat voor jouw organisatie? Waar moet je beginnen en hoe maak je dit concreet?  Dit is een actieve workshop over de kracht van meten & weten.  

Aan de hand van de concrete ervaringen doorloop je het hele proces van een circulaire volwassenheidsmeting tot een uitvoeringsplan. In de workshop denk je na over waar jouw afdeling nu staat; Hoe je de circulaire volwassenheid van medewerkers kunt meten; Hoe je iedereen enthousiast krijgt. En vooral: welke maatregelen je per afdeling kunt nemen om de ambities waar te maken. 

Samen met de andere deelnemers ontdek je hoe je prioriteiten stelt en vervolgens de voortgang kunt blijven monitoren voor een enkele afdeling of de héle organisatie.  

Je gaat naar huis met inspiratie, tools en waardevolle tips om samen met je collega's de weg naar een circulaire toekomst in te slaan. 

De Circulaire Weg Vergroot de circulariteit en duurzaamheid in GWW-projecten.

De nationale doelstellingen zijn helder: in 2030 gebruiken we in Nederland 50% minder primaire grondstoffen dan in 2015. De infrasector ligt helaas niet op koers om deze doelen te halen; er is een flinke stap extra nodig. Partnerprogramma De Circulaire Weg helpt daarbij. Ze ontwikkelden het Circulair Service Model: een aanpak waarmee opdrachtgevers circulaire prestaties kunnen belonen aan de hand van 6 bouwstenen.

Dit model is getest in de praktijk met opdrachtgevers en opdrachtnemers in negen projecten. De resultaten zijn verbluffend: meer circulariteit, minder uitstoot en in veel projecten ook nog financieel interessant! In deze sessie leggen we uit hoe het model tot stand kwam, wat het heeft opgeleverd en hoe jij het model kan gebruiken.

Meer circulair, minder MKI en CO2, ruimte voor opschaling van innovaties.

Een concrete toepassing voor de verduurzaming van beton, verlaging van de MKI en CO2 uitstoot en bevordering van de circulariteit? Het voorwerk is al gebeurt door de koplopergroep en deze sessie biedt een bagagedrager waarop de volgende opdrachtgevers mee kunnen. Ludwig Temme van de gemeente Amersfoort laat zien pp welke wijze je opdrachtgever kunt zorgdragen voor verduurzaming van betonnen bestratingsmateriaal, daarbij condities creëren die opschaling van innovatieve oplossingen mogelijk maakt.  

Tijdens deze sessie laten we concreet zien hoe gemeenten en overheden circulariteit meetbaar, vergelijkbaar en stuurbaar kunnen maken. Aan de hand van actuele praktijkvoorbeelden zoals de Nationale Productdatabase Wegverhardingen (NPDW) en het benchmarken van asfalt, tonen we hoe circulaire doelstellingen omgezet kunnen worden naar uitvoerbare en controleerbare acties. Daarnaast bespreken we hoe innovatieve methodieken zoals Plekzat ingezet kunnen worden om de duurzaamheidsprestaties van openbare ruimten inzichtelijk te maken en te verbeteren. 

Het Nieuwe Normaal (HNN), een eenduidige taal met haalbare én ambitieuze prestaties voor een circulaire openbare ruimte. HNN heeft al een gedragen standaard voor infra, gebouwen en gebied en voor de openbare ruimte wordt nu een HNN opgestart. Chantal Schrijver is vanuit Tauw betrokken bij het opstellen van de leidraad hiervoor en op het Circulaire Openbare Ruimte Congres schuift ze aan tafel met onder anderen Majelle Verbraak van de gemeente Leiden, Thành Nguyên van de gemeente Eindhoven en Maurits van Jaarsveld van de gemeente Wijk bij Duursted om aan de hand van enkele stellingen hier richting aan te geven. Voorafgaand aan de tafel geeft Chantal een korte uitleg over HNN.

 

De openbare ruimte circulair inrichten is makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe vertaal je beleid naar uitvoering? Hoe houd je ambities hoog, betrek je de juiste mensen en borg je duurzaamheid in je interne processen? 

In deze sessie delen we ervaringen uit de praktijk, met onder andere voorbeelden van de gemeente Barneveld. Samen ontwikkelden we een praktische tool (Veduro) die helpt om circulariteit in alle projectfasen te integreren – van initiatief tot beheer. We laten zien welke stappen nodig zijn, hoe je collega’s meekrijgt en wat circulair inkopen in de praktijk betekent. 

Je gaat naar huis met concrete tips én inspiratie om ook binnen jouw gemeente of provincie structureel werk te maken van circulair werken in de openbare ruimte. 

In deze sessie neemt Bauke Lodewijk van de gemeente Leeuwarden je mee in de wereld van circulaire tijdelijkheid – een aanpak waarin we braakliggende of tijdelijk beschikbare locaties niet zien als leegte, maar als kans om te experimenteren met circulariteit en met groen, placemaking en maatschappelijke impact. Aan de hand van concrete voorbeelden uit Leeuwarden laat Bauke zien hoe je met circulaire oplossingen plekken creëert die waarde toevoegen aan de stad én de toekomst. Bauke laat ook zien hoe hij het instrument ReSource inricht om materiaal in de openbare ruimte een tweede leven te bieden, in Leeuwarden maar ook elders. Deze sessie is interactief en inspirerend, met ruimte voor vragen, discussie en praktische vertaling naar andere steden en projecten.

 

Riolering biedt verrassend veel kansen voor circulariteit – ook zonder beleid of groot budget. In deze interactieve sessie ontdek je aan de hand van een praktijkvoorbeeld van gemeente Dongen hoe ontwerp, materiaalkeuze en slimme koppelingen met bijvoorbeeld straatinrichting en wegonderhoud bijdragen aan een circulaire openbare ruimte. Je krijgt inzicht in zowel de beleidsmatige als praktische kant van circulair werken, inclusief hergebruik van materialen, inzet van circulaire producten en concrete handelingsperspectieven om direct zelf aan de slag te gaan. 

Sinds 2020 werkt de Groene Metropoolregio samen met 17 gemeenten en diverse marktpartijen aan een circulaire Grond- Weg en Waterbouw. Sinds 2020 is er veel ervaring opgedaan, binnen kleine gemeenten en grote gemeenten. Paul & Paul delen in deze sessie de ervaringen van 5 jaar circulair pionieren in de provincie, maar geven vooral super concrete tips over hoe jij kan starten.

Sluit aan bij één van de wandelingen naar een circulaire straat in de buurt! 

Hoe geef je als gemeente vorm aan je circulaire ambities in de openbare ruimte, terwijl landelijke kaders soms nog ontbreken en er ook niet altijd (politiek) draagvlak binnen je organisatie is. Karlijn Bakker bespreekt met praktijkvoorbeelden van gemeenten twee wegen die naar Rome kunnen leiden: de bottom-up- en de top-downaanpak. Ze laat zien hoe deze gemeenten hun ambitie, beleid, organisatie, mensen en middelen inzetten om hun circulaire ambities proberen te realiseren.   

Hoe gaat een kleine gemeente als Wijk bij Duurstede om met het thema circulariteit en hoe trekt de gemeente hierin op met regiogemeenten? 

Ambities genoeg, maar hoe pak je als kleine gemeente, met zeer beperkte capaciteit, middelen en kennis, een onderwerp als circulariteit op? En welke rol speelt het regionale netwerk UCAN hierin?  

Hoe zorgen we dat het calimero-gevoel laat zien dat er juist veel wel kan! 

Vanuit de provincie willen we graag samen optrekken om impact te kunnen maken met alle gemeenten. 

Zet circulaire ambities om in concrete acties! Met Morgencirculair.nl krijg je direct een actielijst voor jouw projectteam, waarmee je snel duurzame stappen zet in renovatie- of herinrichtingsprojecten. De tool helpt je om beleidsdoelen om te zetten naar praktische resultaten en biedt inzicht in materiaalstromen, kansen en voortgang. Begin vandaag nog met circulair werken – voor een toekomstbestendig Nederland! 

In deze sessie nemen we je mee hoe wij bij gemeente Utrecht Circulair en MVOI concreet vertalen naar uitvoering. Welke instrumenten wij hiervoor hanteren, welke onderzoeken we hebben gedaan en welke ontwikkelingen we hebben geïmplementeerd om focus te houden op de grootste impact die wij kunnen maken met opdrachtgeven en inkopen.  Denk aan werken met MKI, inkopen en contracten managen met KPI, ambitieweb sessies, afwegingskader Duurzame openbare Ruimte e.d.  

15:30 - 16:00
Mark Rook

REstart is een module in het Aantoonbaar Beheers Systeem (ABS) van Speelplan. REstart maakt het mogelijk om speeltoestellen, onderdelen en overige materialen overzichtelijk digitaal klaar te zetten voor een 2e leven. In deze sessie wordt uitgelegd waarom en hoe dit ontstaan is en wat de meerwaarde er van is. 

16:00 - 17:00
Foyer

Tijd om het festival samen af te sluiten! Onder het genot van een hapje en een verfrissend drankje nog even napraten en visitekaartjes uitwisselen.