Geslaagd derde Circulaire Openbare Ruimte Congres in Leiden

Geslaagd derde Circulaire Openbare Ruimte Congres in Leiden

‘Het is onmogelijk het goede niet te doen, als men het eenmaal kent’

Gemeenten die gemeenten inspireren om de volgende stap te maken naar een circulaire openbare ruimte. Dat was de doelstelling op het derde Circulaire Openbare Ruimte Congres, waarvan Leiden op 19 en 20 juni een voortreffelijk gastheer was. Tijdens twee drukbezochte dagen slaagde die opzet volledig, zo tekenden we op uit de reacties van de aanwezigen.

Leiden is een van de koplopers als het gaat om een circulaire openbare ruimte. De gemeente deelt graag haar kennis met anderen en hoopt op haar beurt ook weer inspiratie op te doen voor de volgende stappen. Zoals wethouder Yvonne van Delft het motto mooi verwoordde bij de opening van het congres: “Neem alles mee wat je nodig hebt”, waarbij ze zich haastte te zeggen dat ze hierbij op kennis en ervaring doelde.

En ervaringen delen deed Leiden volop, allereerst op 19 juni tijdens het precongres in het Singelpark van de stad. In drie groepen trokken de deelnemers onder leiding van de ontwerpers van de gemeente door het prachtig opgeknapte park, waar op iedere hoek een circulair verhaal viel te vertellen. Van een Japanse steiger van houten damwanden uit de gracht tot de prachtige speeltuin De Doorbraak, opgetrokken uit hergebruikt materiaal en heel veel andere initiatieven. Na een wandeling van ruim 2,5 uur sloten de gidsen en de deelnemers de dag af met een hapje en een drankje in het circulaire paviljoen The Field.

Een dag later volgde het congres bij Scheltema in de Leidse binnenstad, waarin naast Leiden ook andere gemeenten op diverse onderdelen binnen de openbare ruimte hun ervaringen delen: Den Bosch over hoe het de transitie naar een circulaire organisatie oppakt, Haarlemmermeer over hoe het een circulair materialendepot op heeft gezet, Leeuwarden over circulair investeren met een restwaarde en Leiden zelf over de rol van de beheerder en de ontwerper: voor iedere rol viel er wat te halen. In de debatten gingen vertegenwoordigers van gemeenten als Utrecht, Soest, Amsterdam en Leiden met het publiek in gesprek over circulair ontwerpen, inkopen en monitoren. Ontwerpen en inkopen kwamen ook aan bod in workshops van de gemeente Leiden en van het Versnellingsnetwerk Circulair Inkopen. Bij al deze sessies stond ruimhartig delen voorop, Fokko de Vegt van Leeuwarden had het met vette letters onder zijn presentatie staan: kopieer dit!

Waar de ene deelnemer zijn notitieblok volschreef en zijn eigen blokkenschema afdraaide, kwamen anderen tussendoor op adem in de centrale lounge, waar de beoogde festivalvibe hing: gemeenten knoopten onderling of met marktpartijen gesprekken aan, deelnemers kwamen tussen de sessies, debatten en workshops door een drankje of hapje doen of namen buiten een kijkje in de circulaire straat. Anderen beklommen de zeepkist voor een circulaire hulpvraag, liepen langs de stands van de partners van het congres of sloten aan voor een stoelmassage; er was continu reuring en aanspraak. “Er loopt hier zoveel kennis rond en iedereen is bereid het te delen, heel bijzonder”, zei Luna Walder van Bac2Nature. Gera Vermeer van de gemeente Utrecht vond het fijn om kennis op te doen, maar ook om te kunnen sparren met andere gemeenten. “Inspirerend, met dank ook aan Leiden waar men met visie aan circulariteit werkt”, vond Adriaan van Tilborg van de gemeente Dordrecht. “Een goed en waardevol congres, zowel inhoudelijk als qua netwerken”, vatte Sara Sprong van de gemeente Wijk bij Duurstede het evenement samen.

De dag werd afgesloten met muziek, een drankje en een prachtig gedicht van de Leidse stadsdichter Zoë van der Kerkhof. We zwaaiden iedereen uit in de hoop met zijn allen een bijdrage te hebben geleverd aan de versnelling van de totstandkoming van een circulaire openbare ruimte. Indachtig het thema waarbij dagvoorzitter Daaf de Kok van BouwCirculair aan het begin van de dag filosoof Socrates citeerde: ‘Het is onmogelijk het goede niet te doen, als men het eenmaal kent’.

Bekijk de foto's van het pre-congres   Bekijk de foto's van het congres   Het leidse gedicht 

Terugblik 2024

 Foto’s: © Martin Hols

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven