‘We moeten radicaler worden, anders gaan we de klimaatdoelen niet halen’

‘We moeten radicaler worden, anders gaan we de klimaatdoelen niet halen’

Het Circulaire Openbare Ruimte Congres wordt, na de opening van wethouder Hilde van Garderen, afgetrapt met een keynote van Cécile van Oppen. De keynote heeft de titel ‘Al polderend toch radicaal durven zijn’ meegekregen. 

Van Oppen blikt alvast vooruit op haar keynote. “We moeten radicaler worden, anders gaan we de klimaatdoelen niet halen. Het is van belang dat we veel meer kijken naar hoeveel infrastructuur en openbare ruimte we nodig hebben om een gelukkig leven te leiden. In Nederland wordt voor beide zaken veel ruimte vrijgemaakt. Is het wenselijk dat we ruimte vrij blijven maken of moeten verhardingen en infrastructuur juist worden teruggeven aan de natuur? We hebben in Nederland vaak het gevoel dat we te klein zijn om echt impact te maken wereldwijd, maar we moeten juist koploper worden in het laten zien dat het ook echt anders kan.”

Bevlogen wereldverbeteraar

Van Oppen is een bevlogen wereldverbeteraar die elke dag werkt aan het bouwen van de Circulaire Economie. Haar filosofie is eenvoudig en tegelijkertijd complex te realiseren: een circulaire economie kun je niet in je eentje creëren. Want in een circulaire economie gaat niet alleen om het ontwerpen van circulaire producten, maar moeten we ook zorgen dat de kringlopen daadwerkelijk gesloten gaan worden. Vanuit haar brede academische achtergrond (bachelor wiskunde, politicologie en economie en master ontwikkelingseconomie) heeft zij een integrale kijk op wat er nodig is om mensen écht te laten samenwerken. Zij is oprichter van het prijswinnende niche adviesbureau Copper8 (tevens B-Corp gecertificeerd), auteur van onder andere Circular Business: Collaborate and Circulate (2016) en veelgevraagd spreker op dit onderwerp op congressen.

Binnen Nederland is Van Oppen bekend als expert op het vlak van circulair inkopen/aanbesteden en circulaire verdienmodellen, maar ook vanwege haar bijzondere kijk op het ondernemen zelf.

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven