Circulaire Openbare Ruimte Congres

14 & 15 juni 2023

Circulaire Openbare Ruimte Congres

“Nederland circulair in 2050 en in 2030 al 50 procent minder verbruik van grondstoffen.” Dat is het beoogde doel, ook voor de openbare ruimte. Overheden, onderwijsinstellingen en bedrijfsleven maken inmiddels werk van het thema. Groene reststromen krijgen een tweede leven, openbare verlichting wordt met de dag duurzamer, straatmeubilair wordt steeds vaker opnieuw ingezet of van andere grondstoffen gemaakt en vervuilend cement steeds vaker vervangen door duurzame bindmiddelen. Maar gaat dit snel genoeg? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we pleinen en straten circulair gaan inrichten?

De koplopers willen sneller, maar het hele peloton moet mee naar de streep om de missie te laten slagen. En in dat peloton moet het tempo verder omhoog. Hoe krijgen we dat voor elkaar, wat zijn de drempels waar de grote groep tegenaan loopt en hoe kunnen we die nemen? Welke gedragsverandering is nodig om de versnelling op gang te krijgen?

Daarbij kunnen veel vragen aan de orde komen: hoe kom je van beleid naar uitvoering en vice versa? Hoe krijg je je organisatie circulair georganiseerd en word je vervolgens van daaruit circulair? Welke instrumenten kun je al gebruiken en hoe bepaal je welk voor jou geschikt zijn? Hoe geef je circulariteit een belangrijke plek tussen de andere maatschappelijke opgaven als klimaatadaptatie, biodiversiteit, milieuvervuiling en de energiecrisis? Hoe weet je waar je staat richting 2030 en 2050? Het zijn vragen die verdere uitdieping vragen. Tijdens het Circulaire Openbare Ruimte Congres in Rotterdam zoomen we in op de kansen en valkuilen, gaan we het gesprek met elkaar aan, worden trends besproken en concrete handvatten geleverd om mee aan de slag te gaan.

Circualaire Openbare Ruimte Pré-congres

De dag voor het congres komen we in de middag in Rotterdam bijeen voor het pré-congres. Het programma hiervoor wordt ingevuld door gastgemeente Rotterdam en zullen we hier zo snel mogelijk publiceren.

Doelgroep van het congres

Het congres is bij uitstek geschikt voor iedereen die beroepsmatig geïnteresseerd is in de circulaire oplossingen; overheden, onderwijsinstellingen, landschapsarchitecten, speeltoestellenleveranciers, armaturenfabrikanten, leveranciers van straatmeubilair, advies- en ontwerpbureaus en andere toeleveranciers.

Samenwerkende partijen

Vanuit Straatbeeld, BuitenSpelen en Biind organiseren wij het Nationaal Congres Circulaire Openbare Ruimte. Rotterdam is gastheer. Daarnaast denken de volgende kennispartners mee over het programma: BouwCirculair, Het Versnellingshuis Nederland Circulair, Wageningen University & Research, PosadMaxwan, NL Greenlabel, Circo, Superuse, BUITENKast, Stichting Managing Public Space. Ook de gemeenten Rotterdam, Almere en Hoeksche Waard hebben zitting in de Raad van Advies.

Aanmelden

Mede mogelijk gemaakt door

Gastheer

  • gemeente Almere

Kennispartners

Straatbeeld
PIANOo
Platform BuitenSpelen
Biind
BouwCirculair
Building Future Cities (Hogeschool Utrecht)
Stichting Managing Public Space
CIRCO
NL Greenlabel

Updates

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

Terug naar boven