‘Slechte ideeën om patronen te doorbreken’

‘Slechte ideeën om patronen te doorbreken’

Rico Bakker verzorgt tijdens het Circulaire Openbare Ruimte Congres op 16 juni zijn keynote: ‘De kracht van een slecht idee’. "Creativiteit en creatief denken zijn heel belangrijk zijn om trends en normen te doorbreken", stelt Bakker. "Door je creatiever op te stellen ontstaat er ruimte voor ideeën die anders onbehandeld blijven."

Mensen zijn gewoontedieren, stelt Rico. "Mensen zijn het gewend om te denken in logische en realistische oplossingen. Dit is soms fijn natuurlijk, maar door af en toe de absurditeit juist op te zoeken, kun je op ideeën komen die je anders niet zo snel zou bedenken."

"Dit staat ook in verbinding met de circulariteitsdoelen en de manier van denken daarover", stelt Bakker. "Een aantal decennia geleden, of misschien zelfs tien jaar geleden, was het woord circulair nog helemaal niet zo bekend als nu. Men vond het misschien maar een slecht idee. Maar langzamerhand zie je dat er een shift ontstaat in de houding. De eerste jaren dat er over circulariteit werd gesproken, moesten veel mensen en partijen er nog enorm aan wennen. Nu zie je dat het zelfs ultieme doelen worden en het begrip circulariteit niet meer weg te denken is uit de huidige en toekomstige maatschappij."

Dat mensen gewoontedieren zijn blijkt wel uit het volgende gegeven: we maken zo’n 35.000 onbewuste beslissingen per dag. "Dit maakt het lastig om patronen te doorbreken. Slechte ideeën maken het mogelijk om ons uit die patronen te onttrekken, waardoor er eventueel weer goede nieuwe inzichten kunnen komen. Tegelijkertijd creëert deze manier van denken ruimte voor niet-conventionele ideeën en kunnen we zo samen ingesleten ideeën aanpassen en ruimte maken voor verbetering", aldus Bakker.

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven