Programma

Een Feestelijk Jasje: Het programma in festivalvorm

De festivalachtige opzet staat garant voor een leuke én leerzame dag die je helemaal op jouw wensen kunt samenstellen. De volgende formats kom je tegen:

  • Keynote
  • De Lounge | De plek voor ontmoeting en netwerken. Een plek met diverse activiteiten, Infopoints en de Goede voorbeelden parade: vertel in 15 minuten jouw voorbeeld tegen redacteur en cartoonist en meer!
  • Debatten | Drie debatten van 45 minuten over drie verschillende thema's: Organisatie, Inrichting & Ontwerp en Inkoop & Aanbesten. 
  • Praktijksessies | Een 30 minuten sessie over een innovatie van een fabrikant en opdrachtgever.
  • Inspiratiesessies | Een 45 minuten durende inspiratiesessie waarin je interactief gaat luisteren naar een spreker over een casus of onderwerp.
  • Workshops | Ga 75 minuten aan de slag met een concrete opgave over de onderwerpen: Inkoop & Aanbesteding, Organisatie en Inrichting & Ontwerp.

Debatten

Debat Circulaire Organisatie
Hoe richt je je gemeentelijke organisatie circulair in om circulair te kunnen opereren? Daarvoor is kennis nodig van circulariteit, je moet bijvoorbeeld weten welke instrumenten er beschikbaar zijn. Door die kennis met je organisatie te delen, kun je het denken en doen voeden, de boel mobiliseren en een gezamenlijke visie ontwikkelen. En die visie uiteindelijk in beleid en procedures vertalen via leidraden, handboeken en aanbestedingsvormen. Hoe doe je dat? Waar loop je tegenaan? Hoe los je dat op? Wat heeft geholpen? Onder leiding van Daaf de Kok discussiëren specialisten van gemeente over dit onderwerp.

Debat Inrichting en ontwerp
Het is misschien wel het belangrijkste onderdeel binnen circulariteit, de ontwerpfase. Zo’n tachtig procent van de circulaire winst is in die fase te boeken. Met andere woorden, de inrichting- en ontwerpfase bepaalt of we de doelstellingen van 2030 en 2050 gaan halen. Zoals het nu gaat, lukt dat niet, dus er zijn flinke stappen te zetten. Maar hoe meet en weet je hoe jouw projecten aan die doelstellingen voldoen? En hoe pas je in het ontwerp circulariteit in tussen al die andere belangrijke aspecten waar je al rekening mee moet houden, zoals veiligheid, biodiversiteit, groen, klimaatadaptatie etc? Hoe doe je dat? Waar loop je tegenaan, hoe los je dat op, wat heeft geholpen? Een landschapsarchitect, een stedenbouwkundige en een projectleider van een gemeente gaan hierover in gesprek.

Debat Circulair inkopen en aanbesteden
Inkoop en aanbesteding is een belangrijke middel om de circulaire openbare ruimte een boost te geven. De overheid heeft met haar opdrachtenportefeuille de sleutel in handen in de uitvraag en die uitvraag geeft de markt weer een beeld van hoe de overheden invulling wil geven aan een circulaire openbare ruimte. Is die uitvraag incidenteel en structureel? Gebeurt dat met grote of alleen kleine projecten? Gaat dat aan de hand van minimale eisen of een dichtgetimmerd programma van eisen? Er zijn veel verschillende vormen van inkopen en aanbesteden: aan de ene kant willen we dat alle inschrijvers meegaan in de transitie, aan de andere kant weten dat we met de huidige manier niet ver genoeg komen. Er moet dus ruimte komen voor innovatie. Wat is nu de strategie van een gemeente om een leidraad te leveren voor het thema circulariteit? Om dat te achterhalen moet je weten hoeveel kennis er is bij de gemeenten, wat de cultuur is, wat er tot nu toe is gedaan en wat er positief en negatief aan is bevonden. In een debat probeert Daaf de Kok dit boven tafel te krijgen aan de hand van de ervaringen van drie gemeenten.

Aanmelden

Alle filters verwijderen (reset)

Terug naar boven